RUTA DE LA CARRETERA DEL DOLL

Paisatge El Doll

UN TOMB PEL DOLL: DEL CONGOST DE TERRADETS A CAMARASA

La carretera del Doll és el tram de la carretera C-13 que transcorre entre Camarasa i el Congost dels Terradets aproximadament. Aquest tram de carretera i el territori que l’envolta és un exemple fantàstic de com en només uns 30 km s’acumulen una gran quantitat de punts d’interès natural, paisatgístic i cultural de gran qualitat.

En aquesta entrada us farem un recull del què podeu fer per passar un dia increïble al llarg d’aquest tram amb molts links per ampliar la informació.

EL CONGOST DELS TERRADETS

Començarem per l’extrem nord del tram, el Congost dels Terradets. Evidentment no és tant visitat com el Congost de Mont-rebei, el seu cosí germà al Montsec, però no deixa indiferent a ningú observar les grans parets calcàries que s’aixequen a banda i banda de la Noguera Pallaresa i la carretera. Al mateix Congost no és estrany veure gent d’arreu practicant l’escalada, algunes vegades en competició, o espeleologia al Forat de l’Or, un sorgiment aqüífer que encara s’explora perquè no s’ha trobat el final!

Després de fer aquests esports us podeu refrescar a la Font de les Bagasses i passejar fins al pont medieval (restaurat) i veure com s’enfila agosaradament el camí de bast que es feia servir d’antic per creuar del Pallars a la Noguera. 

LA PASSAREL·LA I LA BARONIA DE SANT OÏSME

Seguint en direcció sud, just després del creuament cap a Àger, podeu observar a l’esquerra un aflorament geològic on es veuen ripple-marks; i una mica més enllà, uns estrats on aflora el límit KT, el moment geològic a partir del qual s’extingeixen els dinosaures. No oblideu que aquesta zona forma part merescudament del Geoparc Orígens per la seva riquesa geològica i paleontològica.

Sant Oisme de la Baronia

Tot seguit veiem el poble de la Baronia de Sant Oïsme, amb la torre vigilant permanentment el riu i encarada cap a la Vall d’Àger. Des de la torre de la baronia es veu el Castell-Col·legiata de Sant Pere d’Àger, exemplificant l’estructura comunicativa construïda al segle XI pels senyors d’aquell castell. Una parada per visitar el petit nucli format pel la torre i l’església romànica és obligada.

FONTLLONGA i LA MASSANA

Seguim la carretera C-13 en direcció sud i trobarem un desviament que ens anuncia la proximitat al petit poble de Fontllonga, amb 3 punts d’interès: l’església romànica de Sant Miquel al poble, el castell a sobre d’ell i el Restaurant de Can Quel. Bon menjar, tracte fantàstic, terrassa amb vistes privilegiades. Molt recomanable tot plegat.

Jaciment Carretera del Doll

Tornant a la C-13, aproximadament a 1km després del creuament a Fontllonga, a mà dreta hi ha un jaciment d’icnites, en de la Carretera del Doll, no senyalitzat, no sabem ben bé per què, i per tant difícil de localitzar. Es troba aproximadament al Pk 57,500. 

Passem el coll de Fontllonga, de 630 m snm i encarem la baixada cap a la presa de Camarasa. No cal dir que durant tot el tram les vistes són fantàstiques. El paisatge agrest, geològic, tallat, colpidor és constant, amb l’embassament de Camarasa durant tot el tram. A l’altra banda del riu transita la línia del Tren dels Llacs. Més enllà podeu veure pobles abandonats com Oroners i Montclús.

Pobles abandonats

Uns 5km després del jaciment d’icnites anterior, a mà esquerra de la carretera, hi ha el jaciment dicnites de La Massana. Podeu aparcar a mà dreta i travessar la carretera amb compte per visitar el jaciment. Les petjades conservades, corresponen a un ramat de dinosaures, grans i petits, que probablement pasturaven en un ambient de maresma.

Petjades dinosaure

PRESA DE CAMARASA I EL CONGOST DEL MU

L’últim tram té una gran concentració de punts d’interès: la presa de Camarasa, construïda el 1917 per La Canadenca, l’accés a la Cova del Tabac, amb pintures rupestres prehistòriques, la central hidroelèctrica de Camarasa i el Congost del Mu.

Congost Camarasa

Passat el pont que travessa el Segre trobareu l’Espai Orígens, des del qual us poden oferir visites guiades a la Cova del Tabac i a la central i altres activitats.

El Congost del Mu el podeu fer per lliure en unes 3 hores. És un sender molt accessible per gairebé tothom que transcorre en aquest tram del Segre, encaixonat, abans de trobar la Noguera Pallaresa i engolir-la a Dos Rius. Això conforma l’espai natural Aiguabarreig Segre-Noguera Pallaresa, de gran riquesa natural.

La carretereta que va des de la C-13 a la central és un lloc d’escalada d’iniciació clàssic. També conserva encara alguns edificis de principis del segle XX on vivien els enginyers de La Canadenca.

Per acabar, unes notes sobre el darrer tram, ja al poble de Camarasa. Us apunto aquí unes quantes cosetes interessants: el forn de Camarasa, val la pena tastar les coques de recapte i els braços de gitano; el Restaurant Can Pere, a peu de carretera, bon menjar i del territori; l’església romànica de Sant Miquel, al capdamunt del poble; i, el pont medieval sobre el Segre. Si veniu a l’estiu, al llarg d’aquest tram del Segre sapigueu que hi ha zones de bany. Sigueu respectuosos i nets en aquestes platges.

Que tingueu una bona passejada!

INFORMACIÓ PER ALS CLIENTS DE MASIA SERRET

Informació

A data d’avui, 13 de juliol de 2020, informem als nostres clients que continuem treballant amb normalitat, posant en pràctica les mesures generals de seguretat i d’higiene recomanades per les autoritats quant a establiments turístics per evitar contagis per Covid.

Zona afectada

Les informacions que fan referència als rebrots de Lleida es refereixen als rebrots de Covid19 localitzats a la comarca del Segrià, i més concretament a la ciutat de Lleida i alguns municipis del voltant.

Consulteu: https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/represa-de-la-normalitat/mesures-addicionals-per-contenir-el-brot-del-segria/

Comarca de La Noguera – Montsec

Ara per ara NO HI HA CAP REBROT informat i sobre el qual s’hagin pres mesures excepcionals a la comarca de La Noguera i a la zona del Montsec, lloc on se situa la casa rural de Masia Serret i l’allotjament turístic de Casa Sarral.

Obertura de Masia Serret i Casa Sarral a partir del 18 de maig de 2020

Jardí

Fase 1 a Lleida a partir del 18 de maig de 2020

A partir de demà dia 18 de maig de 2020 Lleida entra en Fase 1 de la desescalada cap a la “nova normalitat”. Dins d’aquesta fase de la desescalada els establiments de turisme rural i els allotjaments turístics poden obrir seguint la guia que ha publicat el Ministerio de Sanidad al respecte.

Adaptació a les mesures anticontagi

Tant a Masia Serret com a Casa Sarral, obrim a partir de demà 18 de maig per aquells turistes que vulguin escapar-se de la ciutat o del poble on han estat confinats des de fa dos mesos i puguin fer-ho.
Ho farem seguint les indicacions sanitàries i higièniques que han publicat les autoritats de l’Estat i les autonòmiques.
Per això hem fet uns protocols de neteja, desinfecció i mesures anticontagi del COVID19 que aplicarem estrictament abans, mentre i després que els hostes estiguin a les nostres cases.

Algunes mesures

També hem elaborat un document per als hostes que els serà enviat prèviament a l’arribada per tal que n’acceptin el contingut, i hi haurà alguns petits canvis com ara que el check-in es farà prèviament a l’arribada i per Internet.

Hem adaptat les cases a les mesures que s’han de seguir, de manera que en aquesta fase I les zones comunes a Masia Serret restaran tancades. El servei d’esmorzar es farà sempre que el temps ho permeti a l’exterior. Per això, hem adquirit nou mobiliari de jardí. I en cas que no es pugui fer a l’exterior, s’establiran torns per tal de respectar les mesures de seguretat.

Tot és nou per a tothom

En tot cas, farem tot el què podrem per donar confiança i seguretat als nostres hostes, ja que s’ho mereixen, però també intentant que estiguin ben a gust, com sempre.

Sí podem assegurar zero aglomeracions, molta tranquil·litat, natura al dojo i bon menjar. Això és el que tenen la Vall d’Àger i el Montsec.

Limitacions d’algunes activitats

Algunes activitats a la Vall d’Àger i el Montsec encara no es podran fer aquests primers dies, com per exemple, la visita al Centre d’Observació de l’Univers que manté les seves portes tancades fins al 24 de maig si no hi ha canvis que ho allarguin més. Però el cel Starlight es pot veure des de tota la Vall i la muntanya, a ull nu.  Altres activitats s’hauran d’anar veient dia a dia. Estarem al cas per a tenir tota la informació.